Begin 2009 werd door Jacqueline Bouts Xenia opgericht.  In haar werk als verpleegkundige werkte zij met ernstig zieke jongeren. Zij ontdekte dat voor jongeren in de leeftijdcategorie van 16 tot ca. 35 jaar geen hospice en logeeropvang in Nederland bestond. Er zijn hospices voor kinderen tot 16 jaar en hospices voor ouderen, maar deze jonge mensen vallen tussen wal en schip. Het idee dat er in Nederland  goede opvang voor deze groep moest komen liet haar niet meer los. Een naam had zij  al snel bedacht: Xenia (Grieks voor gastvrijheid). Direct was het ook duidelijk dat Xenia niet alleen terminale zorg zou bieden maar ook overbruggingszorg en respijtzorg. Het moest een “dichtbij thuis huis”, een logeerhuis  worden.

Samen met Erik van Tussenbroek, Els van Berkel en Piet van Veen vormde zij de Initiatiefgroep en op 2 april 2009 werden de Stichting  Xenia Hospice en de Stichting Vrienden van Xenia Hospice opgericht.

Eén van de eerste punten waar de Initiatiefgroep zich mee bezig hield was het vinden van een passende huisvestingsplek. Uitgangspunt hierbij was dat Xenia in de stad moest komen. Immers, jonge mensen staan midden in het leven en daarbij hoort in deze levensfase, indien mogelijk, even uitgaan, een terrasje pakken, de bioscoop, zelf kleding gaan  kopen, vrienden ontvangen.

Na vele zoektochten door de stad vonden ze de locatie aan de Kloosterpoort  de beste plek voor Xenia. Het is een rustige binnenplaats met een prachtige, oude bruine beuk, pal naast de drukke Hooigracht, dus midden in de stad, met het bruisende stadsleven met de kroeg om de hoek.

In het toenmalige SLS Wonen (later gefuseerd met DUWO) werd een partner gevonden om het pand te bouwen en in huur aan Xenia te geven. Xenia zorgde voor het ontwerp en diende de inrichting te bekostigen.

September 2012 was de bouwvergunning binnen en kon begonnen worden met de voorbereidingen voor de bouw. Intussen groeide de groep van enthousiaste mensen die zich inzetten voor de totstandkoming van Xenia. De bestuursleden van de Stichting Vrienden stonden voor de taak de financiën bij elkaar te krijgen voor de kostbare, medische inrichting. Hen bleek steeds weer hoe betrokken iedereen zich voelt bij het idee Xenia.

Op 1 maart 2013 ondertekenden DUWO en Xenia het huurcontract voor het te bouwen Xenia aan de Kloosterpoort in Leiden. Op 19 juni  2013 onthulde wethouder Van Gelderen officieel het bouwbord op de bouwlocatie aan de Kloosterpoort in Leiden als teken van de start van de bouw van Xenia. Het hoogste punt van de bouw werd begin oktober 2013 bereikt. Om deze  belangrijke mijlpaal te vieren hesen de ambassadeurs van Xenia Martijn van Rees, Sander Tichler en Jochem Myjer op 8 oktober symbolisch de vlag op de bouwlocatie.

En dan is het zover: op vrijdag 4 april 2014 opende Xenia haar deuren!  Voor de talrijke  mensen die zich nauw betrokken voelen bij Xenia, zoals donateurs en vrijwilligers, vonden op 4 april  en op 5 april  drukbezochte openingsbijeenkomsten plaats, waarbij iedereen de gelegenheid kreeg het prachtige Xenia gebouw te bewonderen!
In een periode van 5 jaar is de droom van Jacqueline werkelijkheid geworden, een fantastisch resultaat!

@suzannekaal @PlumNicole @Winette_vdGraaf @OlgaHusson @AYA4net @AYAEveliene Gefeliciteerd! Mooie aandacht voor de AYA’s !

3 days ago reply retweet favorite

1 week ago reply retweet favorite

Vandaag gewandeld met een mooieclub Xeniavrijwilligersvoor @Looptegenkanker Met ook nog een prachtige cheque naar h… twitter.com/i/web/status/1…

1 week ago reply retweet favorite

telegraaf.nl/nieuws/2635067… Onze jongste zorgvrijwilliger vertelt vandaag in artikel @DeTelegraaf_MUN over haar werk bij Xenia! Mooi!

Recent nieuws

Ruim helft jongeren doet weleens vrijwilligerswerk

Leuk artikel in de Telegraaf over dat iets meer dan de helft van de Nederlandse jongeren van 15 tot 25 jaar zich weleens inzet als vrijwilliger. Met als mooi voorbeeld onze jongste vrijwiliigster de 18-jarige Laura van Oosten uit Oegstgeest die zich na haar eindexamen afgelopen juni aanmeldde als zorgvrijwilliger bij Xenia.

Jurk van Syriër, hoed van Groningse

Zo’n anderhalf jaar geleden logeerde de Syrische vluchteling Abdul bij Xenia. Vanwege de diagnose botkanker kreeg hij behandelingen in het LUMC en verbleef bij Xenia. Na een paar maanden kwam zijn familie uit Aleppo en werd het gezin herenigd.

De Boom Van Xenia

Een jaar geleden organiseerde Nien Boots (Barcelona) bij Xenia een kunstproject. Op de dag van de palliatieve zorg vierden we dit bij de Xeniaboom. Nien deed onderzoek bij gasten, naasten, vrijwilligers en buren van Xenia. Wat Xenia voor hen betekent! En nu kregen we dit prachtige filmpje van Nien wat we graag delen.

GewoonWonen voor vier jongeren in Leiden

Niks ‘gewoon wonen’. In de loop van 2020 moet het project aan de Middelstegracht uit de steigers zijn en een feit zijn: vier appartementen voor jongeren met een progressieve spierziekte, die hen afhankelijk maakt van 24-uurs zorg op maximaal drie minuten afstand. Jonge mensen die echter wel degelijk ‘gewoon willen wonen’, op zichzelf en zo zelfstandig als mogelijk. Een plek middenin de maatschappij, net zoals ieder ander met of zonder beperking.

Doneer een steen voor Xenia hospice!

Afgelopen dinsdag 20 juni zijn onze eerste vijf officiële Herinneringsstenen voor Xenia overhandigd aan Jacqueline Bouts. Zorgcoördinator Selma Harmsen was op een welverdiende vakantie en was kon dus niet aanwezig zijn bij de overhandiging.