Begin 2009 werd door Jacqueline Bouts Xenia opgericht.  In haar werk als verpleegkundige werkte zij met ernstig zieke jongeren. Zij ontdekte dat voor jongeren in de leeftijdcategorie van 16 tot ca. 35 jaar geen hospice en logeeropvang in Nederland bestond. Er zijn hospices voor kinderen tot 16 jaar en hospices voor ouderen, maar deze jonge mensen vallen tussen wal en schip. Het idee dat er in Nederland  goede opvang voor deze groep moest komen liet haar niet meer los. Een naam had zij  al snel bedacht: Xenia (Grieks voor gastvrijheid). Direct was het ook duidelijk dat Xenia niet alleen terminale zorg zou bieden maar ook overbruggingszorg en respijtzorg. Het moest een “dichtbij thuis huis”, een logeerhuis  worden.

Samen met Erik van Tussenbroek, Els van Berkel en Piet van Veen vormde zij de Initiatiefgroep en op 2 april 2009 werden de Stichting  Xenia Hospice en de Stichting Vrienden van Xenia Hospice opgericht.

Eén van de eerste punten waar de Initiatiefgroep zich mee bezig hield was het vinden van een passende huisvestingsplek. Uitgangspunt hierbij was dat Xenia in de stad moest komen. Immers, jonge mensen staan midden in het leven en daarbij hoort in deze levensfase, indien mogelijk, even uitgaan, een terrasje pakken, de bioscoop, zelf kleding gaan  kopen, vrienden ontvangen.

Na vele zoektochten door de stad vonden ze de locatie aan de Kloosterpoort  de beste plek voor Xenia. Het is een rustige binnenplaats met een prachtige, oude bruine beuk, pal naast de drukke Hooigracht, dus midden in de stad, met het bruisende stadsleven met de kroeg om de hoek.

In het toenmalige SLS Wonen (later gefuseerd met DUWO) werd een partner gevonden om het pand te bouwen en in huur aan Xenia te geven. Xenia zorgde voor het ontwerp en diende de inrichting te bekostigen.

View the embedded image gallery online at:

September 2012 was de bouwvergunning binnen en kon begonnen worden met de voorbereidingen voor de bouw. Intussen groeide de groep van enthousiaste mensen die zich inzetten voor de totstandkoming van Xenia. De bestuursleden van de Stichting Vrienden stonden voor de taak de financiën bij elkaar te krijgen voor de kostbare, medische inrichting. Hen bleek steeds weer hoe betrokken iedereen zich voelt bij het idee Xenia.

Op 1 maart 2013 ondertekenden DUWO en Xenia het huurcontract voor het te bouwen Xenia aan de Kloosterpoort in Leiden. Op 19 juni  2013 onthulde wethouder Van Gelderen officieel het bouwbord op de bouwlocatie aan de Kloosterpoort in Leiden als teken van de start van de bouw van Xenia. Het hoogste punt van de bouw werd begin oktober 2013 bereikt. Om deze  belangrijke mijlpaal te vieren hesen de ambassadeurs van Xenia Martijn van Rees, Sander Tichler en Jochem Myjer op 8 oktober symbolisch de vlag op de bouwlocatie.

En dan is het zover: op vrijdag 4 april 2014 opende Xenia haar deuren!  Voor de talrijke  mensen die zich nauw betrokken voelen bij Xenia, zoals donateurs en vrijwilligers, vonden op 4 april  en op 5 april  drukbezochte openingsbijeenkomsten plaats, waarbij iedereen de gelegenheid kreeg het prachtige Xenia gebouw te bewonderen!
In een periode van 5 jaar is de droom van Jacqueline werkelijkheid geworden, een fantastisch resultaat!

Drie vragen kunnen zo goed helpen in de regie van de jongere in de zorg twitter.com/stkenz/status/…

5 days ago reply retweet favorite

@PKvVLeiden @LVVSAugustinus Echt geweldig ! Daar zijn we heel blij mee !

2 weeks ago reply retweet favorite

Kookvrijwilliger Erick heeft een prachtig diner verzorgd op eerste kerstdag Helemaal top🎄 https://t.co/avFabdhysz

3 weeks ago reply retweet favorite

Recent nieuws

Cheque van Soroptimistclub Leiden voor hospice Xenia

Op zaterdag 13 januari 2018 vierde Soroptimistclub Leiden haar 86-jarig bestaan. Deze serviceclub van 40 vrouwen uit verschillende beroepen zet zich in voor goede doelen veraf of dichtbij.