Begin 2009 werd door Jacqueline Bouts Xenia opgericht.  In haar werk als verpleegkundige werkte zij met ernstig zieke jongeren. Zij ontdekte dat voor jongeren in de leeftijdcategorie van 16 tot ca. 35 jaar geen hospice en logeeropvang in Nederland bestond. Er zijn hospices voor kinderen tot 16 jaar en hospices voor ouderen, maar deze jonge mensen vallen tussen wal en schip. Het idee dat er in Nederland  goede opvang voor deze groep moest komen liet haar niet meer los. Een naam had zij  al snel bedacht: Xenia (Grieks voor gastvrijheid). Direct was het ook duidelijk dat Xenia niet alleen terminale zorg zou bieden maar ook overbruggingszorg en respijtzorg. Het moest een “dichtbij thuis huis”, een logeerhuis  worden.

Samen met Erik van Tussenbroek, Els van Berkel en Piet van Veen vormde zij de Initiatiefgroep en op 2 april 2009 werden de Stichting  Xenia Hospice en de Stichting Vrienden van Xenia Hospice opgericht.

Eén van de eerste punten waar de Initiatiefgroep zich mee bezig hield was het vinden van een passende huisvestingsplek. Uitgangspunt hierbij was dat Xenia in de stad moest komen. Immers, jonge mensen staan midden in het leven en daarbij hoort in deze levensfase, indien mogelijk, even uitgaan, een terrasje pakken, de bioscoop, zelf kleding gaan  kopen, vrienden ontvangen.

Na vele zoektochten door de stad vonden ze de locatie aan de Kloosterpoort  de beste plek voor Xenia. Het is een rustige binnenplaats met een prachtige, oude bruine beuk, pal naast de drukke Hooigracht, dus midden in de stad, met het bruisende stadsleven met de kroeg om de hoek.

In het toenmalige SLS Wonen (later gefuseerd met DUWO) werd een partner gevonden om het pand te bouwen en in huur aan Xenia te geven. Xenia zorgde voor het ontwerp en diende de inrichting te bekostigen.

September 2012 was de bouwvergunning binnen en kon begonnen worden met de voorbereidingen voor de bouw. Intussen groeide de groep van enthousiaste mensen die zich inzetten voor de totstandkoming van Xenia. De bestuursleden van de Stichting Vrienden stonden voor de taak de financiën bij elkaar te krijgen voor de kostbare, medische inrichting. Hen bleek steeds weer hoe betrokken iedereen zich voelt bij het idee Xenia.

Op 1 maart 2013 ondertekenden DUWO en Xenia het huurcontract voor het te bouwen Xenia aan de Kloosterpoort in Leiden. Op 19 juni  2013 onthulde wethouder Van Gelderen officieel het bouwbord op de bouwlocatie aan de Kloosterpoort in Leiden als teken van de start van de bouw van Xenia. Het hoogste punt van de bouw werd begin oktober 2013 bereikt. Om deze  belangrijke mijlpaal te vieren hesen de ambassadeurs van Xenia Martijn van Rees, Sander Tichler en Jochem Myjer op 8 oktober symbolisch de vlag op de bouwlocatie.

En dan is het zover: op vrijdag 4 april 2014 opende Xenia haar deuren!  Voor de talrijke  mensen die zich nauw betrokken voelen bij Xenia, zoals donateurs en vrijwilligers, vonden op 4 april  en op 5 april  drukbezochte openingsbijeenkomsten plaats, waarbij iedereen de gelegenheid kreeg het prachtige Xenia gebouw te bewonderen!
In een periode van 5 jaar is de droom van Jacqueline werkelijkheid geworden, een fantastisch resultaat!

Ook dit jaar helpen we mee vanuit Xenia met de organisatie van @wereldlichtjesdagLeiden Iedereen is welkom! https://t.co/IMssqc827C

3 days ago reply retweet favorite

Beeld je eens in: een ongeneeslijke ziekte overvalt je... youtu.be/Xe_mWKM4DX4 via @YouTube

2 weeks ago reply retweet favorite

Recent nieuws

Natuurlijk wilden we meewerken aan de kalender voor Xenia

De twee heren zegden direct hun medewerking toe toen ze benaderd werden voor het initiatief van de DIOK Herenkalender. Voor Hospice Xenia, een Leids hospice in de binnenstad dat zich richt op de verzorging van ernstig zieke jongeren tussen de 16 en de 40, gingen uiteindelijk 17 selectiespelers van DIOK op de foto, in ontbloot bovenlijf. Alle opbrengsten van de kalender, die 10 euro kost, komen ten goede aan dit mooie doel.

Roelie van Seumeren Fonds steunt Xenia

Soms wil je meer doen. Een bijdrage leveren om écht het verschil te maken in het leven van mensen. Zodat alle jongeren gelijke kansen krijgen, ouderen mee blijven doen in de samenleving en mensen met een beperking niet beperkt worden in het leven. Gijs Scholten van Aschat vertelt bevlogen over één van de vijf Oranje Fondsen op Naam.

Mooi gebaar van Avery Dennison voor Xenia

Vanuit het Avery Dennison global headquarters is een programma om gemeenschappelijke activiteiten te steunen. Als er een Avery team is die zich vrijwillig inzet voor een legaal goed doel (zoals Xenia in dit geval) en ze hebben daar vrijwilligers werk gedaan dan wordt er als extra stimulans nog een mooi bedrag aan dat goede doel over gemaakt.

Interview Jacqueline Bouts in vakblad Uitvaart

In het Vakblad Uitvaart van oktober 2018 deel 3 van de interviewserie Grenswachters door Léonie Schutter - de Boer, over professionals die werken met mensen in hun laatste levensfase. Deel 3 dit keer met onze Jacqueline Bouts.

Xenia genoemd in de Canon palliatieve zorg

De geschiedenis van de palliatieve zorg in Nederland is een verhaal van doorzetters. Een verhaal bovendien dat nog maar weinig verteld is, en nog maar heel beperkt gedocumenteerd. Dat was precies de reden dat ZonMw vanuit het meerjarige stimuleringsprogramma Palliantie. Meer dan zorg in 2015 het initiatief nam om een digitale Canon palliatieve zorg samen te stellen.