Begin 2009 werd door Jacqueline Bouts Xenia opgericht.  In haar werk als verpleegkundige werkte zij met ernstig zieke jongeren. Zij ontdekte dat voor jongeren in de leeftijdcategorie van 16 tot ca. 35 jaar geen hospice en logeeropvang in Nederland bestond. Er zijn hospices voor kinderen tot 16 jaar en hospices voor ouderen, maar deze jonge mensen vallen tussen wal en schip. Het idee dat er in Nederland  goede opvang voor deze groep moest komen liet haar niet meer los. Een naam had zij  al snel bedacht: Xenia (Grieks voor gastvrijheid). Direct was het ook duidelijk dat Xenia niet alleen terminale zorg zou bieden maar ook overbruggingszorg en respijtzorg. Het moest een “dichtbij thuis huis”, een logeerhuis  worden.

Samen met Erik van Tussenbroek, Els van Berkel en Piet van Veen vormde zij de Initiatiefgroep en op 2 april 2009 werden de Stichting  Xenia Hospice en de Stichting Vrienden van Xenia Hospice opgericht.

Eén van de eerste punten waar de Initiatiefgroep zich mee bezig hield was het vinden van een passende huisvestingsplek. Uitgangspunt hierbij was dat Xenia in de stad moest komen. Immers, jonge mensen staan midden in het leven en daarbij hoort in deze levensfase, indien mogelijk, even uitgaan, een terrasje pakken, de bioscoop, zelf kleding gaan  kopen, vrienden ontvangen.

Na vele zoektochten door de stad vonden ze de locatie aan de Kloosterpoort  de beste plek voor Xenia. Het is een rustige binnenplaats met een prachtige, oude bruine beuk, pal naast de drukke Hooigracht, dus midden in de stad, met het bruisende stadsleven met de kroeg om de hoek.

In het toenmalige SLS Wonen (later gefuseerd met DUWO) werd een partner gevonden om het pand te bouwen en in huur aan Xenia te geven. Xenia zorgde voor het ontwerp en diende de inrichting te bekostigen.

September 2012 was de bouwvergunning binnen en kon begonnen worden met de voorbereidingen voor de bouw. Intussen groeide de groep van enthousiaste mensen die zich inzetten voor de totstandkoming van Xenia. De bestuursleden van de Stichting Vrienden stonden voor de taak de financiën bij elkaar te krijgen voor de kostbare, medische inrichting. Hen bleek steeds weer hoe betrokken iedereen zich voelt bij het idee Xenia.

Op 1 maart 2013 ondertekenden DUWO en Xenia het huurcontract voor het te bouwen Xenia aan de Kloosterpoort in Leiden. Op 19 juni  2013 onthulde wethouder Van Gelderen officieel het bouwbord op de bouwlocatie aan de Kloosterpoort in Leiden als teken van de start van de bouw van Xenia. Het hoogste punt van de bouw werd begin oktober 2013 bereikt. Om deze  belangrijke mijlpaal te vieren hesen de ambassadeurs van Xenia Martijn van Rees, Sander Tichler en Jochem Myjer op 8 oktober symbolisch de vlag op de bouwlocatie.

En dan is het zover: op vrijdag 4 april 2014 opende Xenia haar deuren!  Voor de talrijke  mensen die zich nauw betrokken voelen bij Xenia, zoals donateurs en vrijwilligers, vonden op 4 april  en op 5 april  drukbezochte openingsbijeenkomsten plaats, waarbij iedereen de gelegenheid kreeg het prachtige Xenia gebouw te bewonderen!
In een periode van 5 jaar is de droom van Jacqueline werkelijkheid geworden, een fantastisch resultaat!

@hospice_cat And a birthdayparty

3 days ago reply retweet favorite

Verjaardag Xenia-ambassadeur Martijn dat hebben we goed gevierd! https://t.co/y2LZbGgLWJ

5 days ago reply retweet favorite

5 days ago reply retweet favorite

Word vrijwilliger bij Xenia Leiden! Maak naast studeren tijd vrij voor dankbaar vrijwilligerswerk. Hoe dat is? Onze… twitter.com/i/web/status/1…

3 weeks ago reply retweet favorite

Heerlijke zo’n warme zomeravond !Lekker buiten eten, spontane bbq- actie kookvrijwilliger en verpleegkundige https://t.co/4ogG9qevgN

3 weeks ago reply retweet favorite

Recent nieuws

GewoonWonen voor vier jongeren in Leiden

Niks ‘gewoon wonen’. In de loop van 2020 moet het project aan de Middelstegracht uit de steigers zijn en een feit zijn: vier appartementen voor jongeren met een progressieve spierziekte, die hen afhankelijk maakt van 24-uurs zorg op maximaal drie minuten afstand. Jonge mensen die echter wel degelijk ‘gewoon willen wonen’, op zichzelf en zo zelfstandig als mogelijk. Een plek middenin de maatschappij, net zoals ieder ander met of zonder beperking.

Doneer een steen voor Xenia hospice!

Afgelopen dinsdag 20 juni zijn onze eerste vijf officiële Herinneringsstenen voor Xenia overhandigd aan Jacqueline Bouts. Zorgcoördinator Selma Harmsen was op een welverdiende vakantie en was kon dus niet aanwezig zijn bij de overhandiging.

Independent Order of Odd Fellows overhandigd cheque aan Xenia

Op 9 april 2018 heeft de Sleutelloge no.57 van de IOOF (Independent Order of Odd Fellows) een cheque overhandigd aan Xenia, het Leidse hospice voor jongvolwassenen, dat in 2014 is geopend. De keuze voor de doelgroep evenals ook de aanpak om vrijwilligers in te zetten in dezelfde leeftijdscategorie als de doelgroep heeft de loge in hoge mate aangesproken. Deze visie van maatschappelijke betrokkenheid, strookt geheel met de visie van de IOOF.

Lintjesregen 2018

Ook dit jaar kregen weer 13 Leidse toppers een koninklijke onderscheiding opgespeld uit handen van burgemeester Lenferink tijdens de jaarlijkse lintjesregen.

Prof. dr. Hans Gelderblom benoemd tot erelid

Voormalig NVMO-voorzitter prof. dr. Hans Gelderblom is op 3 april 2018 tijdens de algemene ledenvergadering in Utrecht benoemd tot erelid van de NVMO. Hij ontving de oorkonde die dit feit onderstreept uit handen van de huidige voorzitter dr. Haiko Bloemendal.